monia-swiatecznie

Święta to wyjątkowy czas, wielu z was kojarzy się on z zapachem domowego ciasta oraz pierników. Ja pierniki piekę co roku, zeszłoroczny przepis gdzieś mi się zagubił dlatego musiałam poszukać nowego. Polecam wam szybki i łatwy przepis na świąteczne pierniczki, który znalazłam przeszukując książki z wypiekami. Jego zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu i udekorowaniu pierniki nadają się do spożycia mmmmm… Tylko trzeba uważać na wszystkich domowych łasuchów, ponieważ pierniki są tak pyszne, że znikają ze słoika z łakociami zaraz po udekorowaniu.

Takie ręcznie robione i udekorowane pierniki są świetnym prezentem dla znajomych.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 g masła

25 g drożdży

1 łyżka miodu

1 jajko

WYKONANIE:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
  • Miód podgrzej z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.

UWAGI:

  • Rozwałkuj na ulubioną grubość 3 – 5 mm (im grubsze ciasto tym bardziej miękkie pierniczki). Wycinaj foremkami dowolne kształty.
  • Piecz 8 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Po wyciągnięciu i wystygnięciu pierniczków, możemy zacząć zabawę z dekoracją, sposobów jest wiele. Sposób dekoracji zależy od naszej fantazji. W sklepach dostępne są różne posypki, lukrowe pisaki. Możemy zrobić domowy lukier, który również jest świetnym sposobem dekoracji.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *