monia-swiatecznie

Święta to wyjątkowy czas, wielu z was kojarzy się on z zapachem domowego ciasta oraz pierników. Ja pierniki piekę co roku, zeszłoroczny przepis gdzieś mi się zagubił dlatego musiałam poszukać nowego. Polecam wam szybki i łatwy przepis na świąteczne pierniczki, który znalazłam przeszukując książki z wypiekami. Jego zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu i udekorowaniu pierniki nadają się do spożycia mmmmm… Tylko trzeba uważać na wszystkich domowych łasuchów, ponieważ pierniki są tak pyszne, że znikają ze słoika z łakociami zaraz po udekorowaniu.

Takie ręcznie robione i udekorowane pierniki są świetnym prezentem dla znajomych.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 g masła

25 g drożdży

1 łyżka miodu

1 jajko

WYKONANIE:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
  • Miód podgrzej z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.

UWAGI:

  • Rozwałkuj na ulubioną grubość 3 – 5 mm (im grubsze ciasto tym bardziej miękkie pierniczki). Wycinaj foremkami dowolne kształty.
  • Piecz 8 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Po wyciągnięciu i wystygnięciu pierniczków, możemy zacząć zabawę z dekoracją, sposobów jest wiele. Sposób dekoracji zależy od naszej fantazji. W sklepach dostępne są różne posypki, lukrowe pisaki. Możemy zrobić domowy lukier, który również jest świetnym sposobem dekoracji.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.