Święta to wyjątkowy czas, wielu z was kojarzy się on z zapachem domowego ciasta oraz pierników. Ja pierniki piekę co roku, zeszłoroczny przepis gdzieś mi się zagubił dlatego musiałam poszukać nowego. Polecam wam szybki i łatwy przepis na świąteczne pierniczki, który znalazłam przeszukując książki z wypiekami. Jego zaletą jest to, że zaraz po upieczeniu i udekorowaniu pierniki nadają się do spożycia mmmmm… Tylko trzeba uważać na wszystkich domowych łasuchów, ponieważ pierniki są tak pyszne, że znikają ze słoika z łakociami zaraz po udekorowaniu.
Takie ręcznie robione i udekorowane pierniki są świetnym prezentem dla znajomych.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g masła
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1 jajko
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
- Miód podgrzej z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.
UWAGI:
- Rozwałkuj na ulubioną grubość 3 – 5 mm (im grubsze ciasto tym bardziej miękkie pierniczki). Wycinaj foremkami dowolne kształty.
- Piecz 8 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Po wyciągnięciu i wystygnięciu pierniczków, możemy zacząć zabawę z dekoracją, sposobów jest wiele. Sposób dekoracji zależy od naszej fantazji. W sklepach dostępne są różne posypki, lukrowe pisaki. Możemy zrobić domowy lukier, który również jest świetnym sposobem dekoracji.