#Karpiujemy czyli kilka sposobów na na pyszny obiad.

Bardzo lubię ryby, sięgam po nie regularnie. Coraz częściej w zaleceniach zdrowego odżywiania duży nacisk kładzie się na jedzenie ryb, dlatego że zawierają kwasy omega 3 i omega 6. Warto wprowadzić je do swojej diety i jeść je znacznie częściej.

Kwasy omega 3 i omega 6

Wśród naturalnie występujących wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występują dwie istotne grupy: omega 3 i omega 6. Kwasy Omega 3 znajdujemy w dużych ilościach w rybach, natomiast omega 6 w tłuszczach roślinnych. Obydwa rodzaje kwasów Omega są dla nas ważne oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Bardzo istotna jest ich proporcja, która powinna wynosić 1:4. W Polsce wynosi ona około 1:9, z powodu małego spożycia ryb i dużej ilości tłuszczów roślinnych. Bardzo ważne jest, aby urozmaicać nasze menu o pyszne ryby, nie tylko w okresie świątecznym, ale także przez cały rok. Spożycie ryb przywracam nam naturalne proporcje kwasów omega 3 do omega 6.

Kwasy omega 3 zawarte w rybach mają szereg wspaniałych właściwości między innymi udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwkrzepliwe a także dzięki obniżeniu poziomu trójglicerydów i podwyższeniu HDL. Badania naukowe potwierdzają ich działaniu przeciwalergicznym, przeciwnowotworowym i przeciwdepresyjnym. Karp jest też źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Korzyści z jedzenia ryb są więc niezaprzeczalne.

Odpowiedź jest prosta! Wybierajmy gatunki ryb, które możemy kupić lokalnie. Warto znaleźć dobry sklep gdzie jest dużo klientów oraz dowiedzieć się, w które dni są dostawy (w wielu z nich w czwartki). Wtedy możemy mieć nadzieję, że od momentu złowienia nie minęło więcej niż 3 dni.

Karp to jedna z moich ulubionych ryb. Mięso karpia składa się także z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Przez wiele osób jadany jest raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Jest idealny na obiad, ponieważ jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ma rownież walory smakowe. Pamiętajmy jednak o tym, że wartości odżywcze karpia zależą w pewnym stopniu od tego, czym był karmiony. Jeśli żywiony był kiepskiej jakości paszą – będzie zawierał więcej tłuszczu niż białka. Wartościowy karp nie może też rosnąć zbyt szybko. Wybierajmy karpie z pewnego źródła.

Mam dla Was kilka propozycji przygotowania karpia.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 świeży karp o wadze około 1 kg, wypatroszony i bez głowy, pocięty na 4 dzwonka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu lub tymianku

Szpinak z ciecierzycą

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3/4 puszki (około 300 g) odsączonej ciecierzycy + kilka łyżek zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę lub przeciśnięte przez praskę.
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  1. Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni.
  2. Rybę trzeba umyć, pokroić na dzwonka, opłukać, osuszyć.
  3. Dobrze oprószyć solą, pieprzem.
  4. Ułożyć na formie do pieczenia wysmarowanej 1 łyżką oliwy.
  5. Na rybie ułożyć wiórki masła i listki rozmarynu.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec rybę jeszcze przez kolejne 10 – 15 minut, aż będzie lekko zrumieniona i upieczona w środku (sprawdzić widelcem, czy mięso ładnie odchodzi).

W międzyczasie przygotować szpinak z ciecierzycą:

  1. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki.
  2. Wrzucić na patelnię z 2 łyżkami wody i podgrzewać przez około 1 minutę mieszając, aż zwiędnie. Odcisnąć i grubo posiekać.
  3. Na czystą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez 1 minutę. Dodać bułkę tartą i smażyć przez 1 – 2 minuty, aż będzie zrumieniona. W międzyczasie dodać cynamon i słodką paprykę w proszku.
  4. Dodać odsączoną ciecierzycę i chwilę podgrzewać.
  5. Dodać szpinak i skropić go kilkoma łyżkami zalewy z ciecierzycy.
  6. Delikatnie zamieszać i smażyć przez 1 minutę, na koniec lub przed samym podaniem doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób podania:

Rybę wyłożyć na podgrzane, w środek każdego dzwonka włożyć szpinak z ciecierzycą, polać pozostałym sosem z pieczonej ryby.

Mniam… to jeden z moich ulubionych sposobów na podawanie karpia.

Składniki na 4 porcje

  • ok. 850 g filetów z karpia, oczyszczonych
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 300 g pieczarek
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% z kubka
  • sól, pieprz, mąka pszenna, masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki
  1. Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na 4 porcje. Posypać solą a następnie obtoczyć w mące pszennej.
  2. Jedną cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w szklanym zamykanym naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć i odłożyć w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na noc lub maksymalnie 2 dni.
  3. Wyjąć karpie z naczynia, usunąć cebulę (nie będzie potrzebna) i włożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego.4.
  4. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Pozostałą połówkę cebuli pokroić w kosteczkę. Rozgrzać łyżkę masła klarowanego na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 7 minut lub do czasu aż zmiękną i całkowicie odparują, mogą też się zrumienić. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
  5. Pieczarki wyłożyć na karpia, posypać rodzynkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch śmietanę.
  6. Udekorować posiekaną natką pietruszki

Karp co smakuje, że aż zaskakuje.

Zachęcam Was do włączenia karpia do codziennej diety. Na stronie internetowej www.karpiujemy.pl znajdziesz mnóstwo przepisów na karpia.