To nie jest przepis na tradycyjne curry, to moja wiariacja na temat. Po prostu lubię cukinię a curry dodaję prawie do wszystkiego.

Lista składników poniżej

przepis curry z cukinia

  • Na początek warto podgotować ziemniaki, żeby curry nie robiło się zbyt długo.
    Gotuję je w wodzie lub na parze, pokrojone w kostkę przez około 15 minut.
  • W tym czasie przygotowuję cukinię, którą bez obierania kroję w średnią kostkę (najczęściej i tak wychodzą półksiężyce). Jeśli cukinia ma pestki to usuwam je łyżeczką. Odkładam na talerz i przykrywam papierowym ręcznikiem, który wchłonie wodę z cukinii.
  • Cebulę kroję w piórka, jeśli używam pora to kroję go na plasterki, lubię też zieloną jego część – ładnie wygląda w gotowym daniu
  • Podgotowane ziemniaki odcedzam i odkładam.
  • Na wysokiej patelni rozgrzewam klarowane masło i wrzucam cebulę (pora), podsmażam mieszając do czasu aż się zeszkli.
  • Pora dodać cukinię, którą również podsmażam przez około 3 minuty.
  • Teraz wszystko można zalać pomidorami w puszcze. Jeśli nie mam krojonych to przed wlaniem ich na patelnie tnę je na drobniejsze części.
  • Przykrywam i czekam 10 minut, ale co jakiś czas zaglądam i mieszam.
  • Cukinia mięknie bardzo szybko więc zanim się rozpadnie dokładam ziemniaki i opcjonalnie ciecierzycę (polecam tą z puszki lub słoika).
  • Sos powinien troszkę zgęstnieć, można go rozcieńczyć odrobiną wody. Dla podbicia smaku dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, troszkę soli i pieprzu no i oczywiście bardzo dużo suchego curry.
  • Takie cukiniowe curry bardzo dobrze smakuje z ryżem lub pieczywem (tak, ziemniaki z ryżem lub pieczywem ;).

SMACZNEGO

Save

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.