To nie jest przepis na tradycyjne curry, to moja wiariacja na temat. Po prostu lubię cukinię a curry dodaję prawie do wszystkiego.
Lista składników poniżej
- Na początek warto podgotować ziemniaki, żeby curry nie robiło się zbyt długo.
Gotuję je w wodzie lub na parze, pokrojone w kostkę przez około 15 minut. - W tym czasie przygotowuję cukinię, którą bez obierania kroję w średnią kostkę (najczęściej i tak wychodzą półksiężyce). Jeśli cukinia ma pestki to usuwam je łyżeczką. Odkładam na talerz i przykrywam papierowym ręcznikiem, który wchłonie wodę z cukinii.
- Cebulę kroję w piórka, jeśli używam pora to kroję go na plasterki, lubię też zieloną jego część – ładnie wygląda w gotowym daniu
- Podgotowane ziemniaki odcedzam i odkładam.
- Na wysokiej patelni rozgrzewam klarowane masło i wrzucam cebulę (pora), podsmażam mieszając do czasu aż się zeszkli.
- Pora dodać cukinię, którą również podsmażam przez około 3 minuty.
- Teraz wszystko można zalać pomidorami w puszcze. Jeśli nie mam krojonych to przed wlaniem ich na patelnie tnę je na drobniejsze części.
- Przykrywam i czekam 10 minut, ale co jakiś czas zaglądam i mieszam.
- Cukinia mięknie bardzo szybko więc zanim się rozpadnie dokładam ziemniaki i opcjonalnie ciecierzycę (polecam tą z puszki lub słoika).
- Sos powinien troszkę zgęstnieć, można go rozcieńczyć odrobiną wody. Dla podbicia smaku dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, troszkę soli i pieprzu no i oczywiście bardzo dużo suchego curry.
- Takie cukiniowe curry bardzo dobrze smakuje z ryżem lub pieczywem (tak, ziemniaki z ryżem lub pieczywem ;).
SMACZNEGO