ciast_mech_wyrozniajace

Ciasto LEŚNY MECH nie tylko wygląda fantastyczne ale również w smaku jest wyjątkowe. Główny składnik ciasta czyli szpinak może wydawać się kontrowersyjny ale zapewniam, że nadaje on wyjątkowego smaku. Jest to ciasto, które pobudza zmysły ze względu na swój oryginalny kolor oraz kontrastujące z nim leśne owoce lub pestki granatu. Przepis jest szybki i prosty nawet dla osoby, która zaczyna swoje eksperymenty z wypiekami. Miksery w dłoń i do dzieła!

Składniki potrzebne do wykonania:

Krem:

300ml śmietany 30% lub 36%

250g serka mascarpone

1-2 łyżeczki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:

450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju roślinnego

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z otartej cytryny lub pomarańczy

Dekoracja:

250g malin

150g borówek

lub owoc granatu

Wykonanie:

  • Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
  • Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę używając miksera (na najwyższych obrotach).
  • Dodajemy olej, nie przerywając miksowania.
  • Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy szpinak oraz otartą skórkę z cytryny lub z pomarańczy.
  • Całą masę dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do wypieków.
  • Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po ostygnięciu ciasta ścinamy wierzch i kruszymy.
  • Ciasto smarujemy kremem*, wierzch posypujemy okruszkami, dociskamy je lekko tak aby przy krojeniu nie osypywały się. Na koniec układamy na „warstwie mchu” owoce np. maliny, borówki lub pestki granatu.

*Krem

  • Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy w miśce
  • Miksujemy wszystkie składniki na gęsty krem

 

UWAGI:

Czas pieczenia: 55 minut.

Do pieczenia najlepiej używać tortownicy o średnicy 25 cm.

Jeśli użyjemy 36% śmietany to masa będzie bardziej gęsta.

ciast_mech_2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.